понеделник, 15 октомври 2012 г.

Напълняването е следствие от складиране на мазнини

(Зоуи Харкъм)


Съответно отслабването е следствие от намаляване на мазнините, а не от прием на по-малко калории.
В човешкия организъм има две форми на мазнини: триглицериди и мастни киселини. Човешката мастна (адипозна) тъкан или любовните дръжки – какъвто и израз да използвате - това са мазнините, които са складирани под формата на триглицериди. Мастните киселини се изгарят като гориво. Триглицеридите представляват три мастни киселини, съединени от нещо, наречено глицерол. Мазнините проникват в мастните клетки и излизат от тях под формата на мастни киселини (триглицеридите са прекалено големи, за да преминат през клетъчната мембрана – мислете за мембраната като за клетъчна „стена”).
Когато говорим за мазнини, складирани под формата на човешка мастна тъкан, говорим за триглицериди. Във вътрешността на мастната клетка мастните киселини непрекъснато „циркулират” през клетъчната мембрана и обратно в кръвта. В хода на този процес мастните киселини могат да се използват за гориво (или да бъдат рециклирани/складирани, ако не се използват). Ако три мастни киселини бъдат съединени с глицерол, за да образуват триглицерид, те не могат да напуснат мастната клетка, докато триглицеридът не бъде разграден отново до глицерол и три мастни киселини.
Следователно решаващата роля в този процес на складиране на триглицериди, мастни киселини и мазнини се играе от глицерола. Той осигурява „гръбнака”, който е необходим за свързването на три мастни киселини в триглицерид. Следователно той определя с каква скорост мастните киселини се трансформират в триглицериди във вътрешността на мастните клетки, т.е. с каква скорост хората складират мазнини. Ако предоставяме повече глюкоза на мастните клетки, може да се създаде повече глицерол. Ако може да се създаде повече глицерол, в мастните клетки могат да се складират повече мазнини.
Всичко, което служи за транспортиране на повече глюкоза в мастните клетки, ще доведе до конвертиране на повече мастни киселини в триглицериди и повече складиране на мазнини (т.е. напълняване). Най-лесният и ефективен начин за постигане на тази среда на складиране на мазнини е да се консумират въглехидрати.
Те се разграждат от организма до глюкоза, което води до повишаване на нивата на кръвната глюкоза (кръвната захар) и така се доставя глюкоза за ползване от целия организъм. Освен това разграждането на въглехидратите до глюкоза води до отделяне на инсулин, а инсулинът способства за складирането на мазнини. Затова яжте въглехидрати и ще можете да направите напълняването лесно и силно вероятно. Избягвайте въглехидратите и организмът ще може да гори собственото си гориво, т.е. вашите телесни мазнини, което означава отслабване.
Всъщност организмът се намира в среда на въглехидрати/глюкоза/складиране на мазнини или в среда, свободна от въглехидрати/богата на мастни киселини/способстваща за изгаряне на мазнини и го знаем от 20-те години на ХХ век!

Автор: Зоуи Харкъм (Zoe Harcombe)
Източник: http://www.zoeharcombe.com/the-knowledge/weight-gain-is-about-fat-stored/
Превод от английски Анелия Петрунова