Благодарение на усилията на Ули и kameloth - втората част от серията за калориите:
Всъщност възможно е да се „докаже“ всичко с помощта на лавина от цитати и
няколко умело използвани позовавания на авторитети. А и е лесно да се изкушиш
от правдоподобен и елегантен биохемичен път. Фокус бокус: наука
Но когато се формулира хипотеза най-важното е да е тя да се базира на наблюдаваната реалност.
(Част втора от серията)
Емпирично доказателство: „Изчислението на калориите“
не работи
„Според данните на ERS средният прием на калории се е повишил с 24.5 %, или около 530 калории,
между 1970 и 2000 година“ (източник: “Профилиране на
консумацията на храна в Америка”, USDA Economic Research Service.) В абсолютни стойности: средностатистическият американец е консумирал 2150
„калории“ на ден през 1970, 2260 „калории“ на ден през 1980 – и почти 2700
„калории“ на ден през 2000 г.
Източник: USDA ERS
Забележете, че формата на кривата е приблизително успоредна на
разпространението на затлъстяването в Америка, което е нараствало бавно преди
1980, а след това рязко поема нагоре.
Забележете също, че покачването на затлъстяването е пряко свързано със
съвета на правителството на САЩ да се консумират по-малко мазнини и холестерол
и повече пълнозърнести храни.
Ядивните мазнини съдържат грубо 3500 калории на 500 грама. Затова, ако
предположим, че през 1970 г. хората са били близо до митичните си „дневни
калории за поддържане на теглото“,
„изчислението на калориите“ ни показва, че средностатистическият американец е
напълнял с приблизително 400 килограма между 1970 и 2000 г. .... и оттогава
наддава по около половин килограм на седмица!
Ако „изчислението на калориите“ работеше всички щяхме да изглеждаме така.
Междувременно, обратно в реалността, средностатистическият, възрастен
американец е наддал около 9.5 килограма между 1971 и 2000 г. (източник: Телесно тегло, височина и индекс на телесната маса, САЩ 1960-2000, център
за контрол на болестите)
Същото „изчисление на калориите“ казва, че наддаване от 9.5 кг за 30 години
би изисквало излишък от само шест калории
на ден. Това е почти два порядъка
по-малко от отбелязаните 530 калории на ден.
Да, 6 калории са достатъчни да се спре кризата със затлъстяването! Всичко,
което американците трябва да направят, за да спрат да наддават тегло е да изваждат 4 парченца от зърнената си закуска Rice Chex от купата си всяка сутрин.
Виня тези, които са под лъжицата.
Ясно е,
„изчислението на калориите“ не работи.
Това са приблизителни сметки и
не се изисква да са точни. А и знам, че някои може да се изкушат да се заядат
за възможни грешки в данните на ERS: все пак имайте предвид, че не говорим за
разлика от 12%, дори не и за разлика от 100%.
Говорим за разлика от почти 10 000% между прогнозирано и
наблюдавано наддаване на тегло.
Да, сам претеглих зърнената закуска Rice Chex.
Емпирично доказателство: „Изчислението на калориите“ не работи, част II
Установихме, че
правилото за 3500 калории не важи с близо два порядъка, когато става дума за
наддаване на тегло. Също така е много грешно и за намаляване на теглото.
Int J Obes (Lond). 2013 Apr 8. doi: 10.1038/ijo.2013.51. [Epub ahead of
print]
Може ли да се постигне загуба на тегло от половин килограм на седмица с дефицит от 3500 калории? Коментар на едно общо прието правило.
Thomas DM, Martin CK, Lettieri S, Bredlau C, Kaiser K, Church T, Bouchard C, Heymsfield SB.
Може ли да се постигне загуба на тегло от половин килограм на седмица с дефицит от 3500 калории? Коментар на едно общо прието правило.
Thomas DM, Martin CK, Lettieri S, Bredlau C, Kaiser K, Church T, Bouchard C, Heymsfield SB.
Въпреки научното доказателство, че моделът,
общоприет като правилото на 3500 калории е много надценен по отношение на
действителната загуба на тегло, то формулата за 3500 калории продължава да
се появява в учебници, на уважавани правителствени и здравни уебсайтове и в
научни изследвания. Тук ще демонстрирам рискът от
прилагането на правилото за 3500 калории дори и като удобна приблизителна
оценка, сравнявайки прогнозираната и действителната загуба на тегло в седем
експеримента за отслабване, проведени под пълен контрол или с обективно измерен
енергиен прием.
Тяхното джава приложение
симулира осреднена стойност от всички криви на теглото и времето, изтеглени от
изследванията, които са избрали: може да го
свалите от тук. Макар да не отчита разлика заради съставът на
макронутриентите (напр. Лудвиг 2012),
то времето на храненето (вж долу), съставът на храните (вж долу) или редица
други важни фактори, може да се забавлявате като изберете „Покажи правилото за
3500 калории“ от менюто.
Ясно е,
„изчислението на калории“ не работи.
Емпирично доказателство: „Калорията“ на вечеря не е равна на „калорията“ на закуска
Ето едно
очарователно контролирано изследване:
Затлъстяване (Silver Spring). 2011 Oct;19(10):2006-14
По-голяма загуба на тегло и хормонални промени след 6 месеца хранене с въглехидрати основно на вечеря.
Sofer S, Eliraz A, Kaplan S, Voet H, Fink G, Kima T, Madar Z.
По-голяма загуба на тегло и хормонални промени след 6 месеца хранене с въглехидрати основно на вечеря.
Sofer S, Eliraz A, Kaplan S, Voet H, Fink G, Kima T, Madar Z.
Седемдесет и осем полицаи (ИТМ >30) са разпределени на случаен
принцип към експериментална (въглехидратите се консумират основно на вечеря) и
контролна група за отслабване за 6 месеца.
[...]
По-голяна загуба на тегло, по-голямо намаляване на коремна обиколка и на телесни мазнини се наблюдава при експерименталната група в сравнение с контролната. В сравнение с контролната група се наблюдава и следното: усещането за глад е по-слабо, подобрение на нивата при глюкозата на гладно, средните нива на концентрация на инсулина дневно, хомеостазен модел за оценка на инсулиновата резистентност (HOMA(IR)), общия холестерол, липопротеини с ниска плътност (LDL), липопротеини с висока плътност (HDL), С-реактивен протеин (CRP), тумор-нектотизиращ фактор-α (TNF-α) и интерлевкин 6 (IL-6)
[...]
По-голяна загуба на тегло, по-голямо намаляване на коремна обиколка и на телесни мазнини се наблюдава при експерименталната група в сравнение с контролната. В сравнение с контролната група се наблюдава и следното: усещането за глад е по-слабо, подобрение на нивата при глюкозата на гладно, средните нива на концентрация на инсулина дневно, хомеостазен модел за оценка на инсулиновата резистентност (HOMA(IR)), общия холестерол, липопротеини с ниска плътност (LDL), липопротеини с висока плътност (HDL), С-реактивен протеин (CRP), тумор-нектотизиращ фактор-α (TNF-α) и интерлевкин 6 (IL-6)
[...]
Проста намеса в разпределението на въглехидратите изглежда води до
допълнителни ползи в сравнение с конвенционална диета за загуба на тегло за
хора, страдащи от затлъстяване.
Какво ще кажете
за това?
Полицаите са
приемали същия брой „калории“ ... дори са приемали същия баланс между протеини,
мазнини и въглехидрати. И въпреки това
групата „въглехидрати за вечеря“ загубила допълнителни 2.5 кг (5.5 паунда) след
шест месеца.
Нещо повече,
това е било силно рестриктивна диета (1300-1500 „калории“), така че се
предполага, че всички участници са били много гладни. (В Експериментът с
гладуване в Минесота доброволците са хранени с 1600 „калории“ на ден).
Въпреки това групата „въглехидрати за вечеря“ се оценяват като по-малко гладни
и по- сити ... така че реално резултати, в които приемът на храна се ограничава
единствено от волята
ще са още по-големи.
И накрая,
групата „въглехидрати за вечеря“ са били по-здрави
във всички измерени показатели : по-ниска коремна обиколка и по-ниски
телесни мазнини, по-ниска стойност на глюкозата на гладно и HOMA(IR), по-нисък LDL, по-висок HDL и по-ниски
показатели за вьзпаление (CRP, TNF-α, IL-6). Всичко това от стандартна
„здравословна“ високо-въглехидратна диета (20% протеини, 30-35% мазнини.,
45-50% въглехидрати), приспособена така, че въглехидратите да се приемат
основно вечер!
Заключение:
„калория“ въглехидрати, приета за закуска не е равна на „калория“ въглехидрати,
приета за вечеря.
Според „изчислението на калории“ допълнителната загуба на тегло би се
равнявала на 107 „калории“ по-малко на ден. Очевидно броят на калориите в
храната може да се промени само като я ядеш по различно време на деня....
…или може би цялата концепция за „калориите“е грешна. (Ще оставя допълнителните
проблеми, които този експеримент поставя към хипотезите, базирани на
„хранителната награда“ за затлъстяването като упражнение за читателите.)
Съшо така обърнете внимание на драматичните промени в хормоналната
среда: същите автори изследват това детайлно в последващо изследване.
Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012 Aug 14. [Epub ahead of print]
Промени в дневните профили на лептин, грелин и адипонектин при диета с въглехидрати за вечеря при субекти с наднормено тегло.
Sofer S, Eliraz A, Kaplan S, Voet H, Fink G, Kima T, Madar Z.
Промени в дневните профили на лептин, грелин и адипонектин при диета с въглехидрати за вечеря при субекти с наднормено тегло.
Sofer S, Eliraz A, Kaplan S, Voet H, Fink G, Kima T, Madar Z.
Емпирично доказателство: „Калория“ от прахообразна храна не е равна на „калория” от нормална храна.
Свалям
шапка на Киндке за това отлично и добре контролирано изследване:
Br J Nutr. 2013
Apr;109(8):1518-27. doi: 10.1017/S0007114512003340. Epub 2012 Aug 6.
Затлъстяване, причинено от начина на хранене при мишки, хранени ad libitum: консистенцията на храната надделява над ефекта от състава на макронутриентите.
Desmarchelier C, Ludwig T, Scheundel R, Rink N, Bader BL, Klingenspor M, Daniel H.
Затлъстяване, причинено от начина на хранене при мишки, хранени ad libitum: консистенцията на храната надделява над ефекта от състава на макронутриентите.
Desmarchelier C, Ludwig T, Scheundel R, Rink N, Bader BL, Klingenspor M, Daniel H.
“Най-впечатляващото
откритие е, че всички мишки, поставени
на различни прахообразни диети развиват затлъстяване при сходно нарастване на
теглото, докато при мишките, хранени с гранулирана храна, затлъстяват само тези
хранени по високо-мазнинна и по западна диета.
(Забележете, че
всички мишки са хранени ad libitum, което означава, че са можели да
ядат колкото поискат.)
Две поучителни
графики:
Виждате ли?
Високо-мазнинните диети причиняват затлъстяване! (В C57BL/6N мишки генетично
програмирани да затлъстяват бързо.)
Освен, когато
смелите всичко на прах – на този етап всички диети причиняват затлъстяване в
еднаква степен.
Друг вълнуващ
факт: мишките на диета „chow”, които са
затлъстели, са приемали същото количество храна, което ги е
поддържало слаби в гранулирана форма! Да, приемали са същия брой „калории“...
…който е
предизвикал затлъстяване под формата на прах, но не и като гранули.
Освен това не
говорим просто за малко допълнителни мазнини: мишките наддали на тегло с 80%
при хранене с прахообразна храна в сравнение с 18% при хранене с гранули от същата
храна.
Още повече,
мишките, които са хранени „високо-мазнинно“ консумират 19% по-малко „калории“
от прахообразната храна – но са точно толкова
дебели както и преди. А мишките хранени по западна диета също консумират
19% по-малко „калории“, но стават дори
по-дебели от преди!
Заключение: „калория“ от прахообразна храна не
е равна на „калория“ от нормална храна – особено, когато
прахообразната е основно въглехидрати.
Още малко за Десмашелие и други
Както отбелязва Киндке, брашното
е прахообразни въглехидрати. Такава е и захарта. Такова е и почти всичко,
което идва в ярко оцветена кутия ... обработената храна е почти изцяло
съставена от зърнени продукти, смлени на прах, пресовани, обикновено поръсени
със захар и печени или пържени. Хляб, зърнени закуски, паста, понички,
бисквити, царевичен чипс, крекери, „бързи“ продукти.... още една причниа защо
стъпка 1 от „Да
се храниш като хищник“ съдържа „не яж нищо, което съдържа брашно“.
Това изследване поставя няколко въпроса към хипотезите за
затлъстяването, базирани на идеята за „хранителната награда“.
„Високо-мазнинната“ диета дава „по-малка награда“, смелена на прах, но има за
резултат същото покачване на теглото. „Западната“ диета е имала три различни
вкуса, но е дала същите резултати... и всички те дават „по-малка“ награда,
смелени на прах, но пък имали в резултат по-високо покачване на теглото. А
диетата „chow” е дала „еднакви награди“ и в прахообразна и в
гранулирана форма, но резултатът бил по-високо покачване на теглото. (За
изясняване на науката за настоящото състояние на глада, гледайте моята AHS 2012 презентация.)
Накрая, едно допълнително наблюдение. Цитат от статията: Независимо от
консистенцията на храната, „западната“
диета предизвиква по-сериозна хепатостеатоза и по-висока активност на серумните
трансминази сравнена с другите две диети. В заключение, диетите, различаващи се
по състава на макронутирентите предизвикват специфични, патофизиологични
промени, независимо от промяната на теглото. Диета, богата както на мазнини така и на въглехидрати явно е по-вредна
за черния дроб от високо-мазнинна диета.
Има и още – включително и обвинението от цялото поле за изследване на
затлъстяването, базирано основно на идеята, че „високо-мазнинните‘ диети
предизвикват затлъстяване. Прочетете Статията
на Киндке.
Заключение: Нашата история до тук
· Калорията не е калория, когато се
приема по различно време на деня.
· Калорията не е калория, когато се
приема в различна обработена форма.
· Изчислението на калории не работи
за повишаване или намаляване на теглото.
А все още не сме
обсъдили ефектите от разделението на храната, мистериите на съкращения като
REE, TEE и TEF... или многобройните други начини, по които калорията не е
калория. Продължете
към част III!
Живейте
свободно, живейте красиво.
JS
Автор: Дж. Стантън (J. Stanton)
Превод от английски Ули и kameloth
Превод от английски Ули и kameloth