петък, 27 септември 2013 г.

Още доказателства от обзора на други изследвания за това, че за нашето тяло не съществува такова нещо като калория (Част III)


Трета част от серията за калориите на Дж. Стантън - с благодарности към yulinga и kameloth:

Дори и след предишната статия от тази поредица все още има хора, които вярват, че приемът на калории и изразходването им чрез упражнения са единствените фактори, които оказват влияние върху теглото.  Явно моята работа не е приключила!
(Това е поредица от няколко части. Можете да прочетете предишните част I, част II ).

Емпирични доказателства: калорията не е калория, когато добавите много кокосово или животинско масло към обичайната си диета
Вземете трите групи плъхове от изпитването Wistar. Едната група получава неограничен достъп до стандартната храна за плъхове с ниско съдържание на мазнини, а другите групи имат неограничен достъп както до стандартната храна, така и до храна с високо съдържание на мазнини, като 2/3 от тази храна представлява животинско или кокосово масло. (Благодарност към Джордж Хендерсън за предоставената информация.)
Nutr Metab (Lond). 2007 г.; 4: 4.
Caroline Romestaing, Marie-Astrid Piquet, Elodie Bedu, Vincent Rouleau, Marianne Dautresme, Isabelle Hourmand-Ollivier, Céline Filippi, Claude Duchamp, and Brigitte Sibille
(Забележка: връзката е към пълния текст.)

Четвъртата група плъхове в това проучване е на диета с дефицит на метионин и холин, която е и основен предмет на изследването (успешен опит да се предизвика затлъстяване на черния дроб на плъховете).
Кратка версия: дефицитите водят до затлъстяване на черния дроб, а обилното приемане на мазнини (калорийният излишък) няма такъв краен резултат.
Не е изненадващо, че плъховете с неограничен достъп до храна консумирали пригодената за плъхове версия на пуканки с масло.  До края на диетата групите на кокосово масло и на животинско масло консумирали храна с малко по-високо съдържание на мазнини от обикновената храна за плъхове. Групата на масло консумирала с 30%  повече калории от групата на обикновена храна, а групата на кокосово масло консумирала със 140% повече калории, отколкото групата на обикновена храна!
Ако калорията е калория, ще очакваме плъхове да натрупат мастна тъкан приблизително пропорционално на техния калориен прием. Ето какво всъщност се е случило (от Фигура 1):


Фигура 1 от изследването на Romestaing и екип.
Откритите триъгълници и пунктираната линия представляват плъховете, консумирали само обичайната за тях храна; сивите кръгове и плътната линия представляват тези, които са консумирали масло + обичайната за тях храна; черните кръгове и плътната линия представляват плъховете, консумирали кокосово масло + обичайната за тях храна.
Резултати: "Изненадващото е, че въпреки по-големия енергиен прием, телесната маса на плъховете на ВМ диета не е повлияна. Плъховете на обичайната за тях храна, комбинирана с кокосово масло, поглъщали 2,4 пъти повече калории, отколкото тези, които се хранели само със стандартната храна, и повишили теглото си с точно толкова, колкото и другите.
Плъховете, хранили се със стандартна храна + животинско масло, получавали 30% повече калории, но теглото им се повишило съвсем незначително.

Грешки?
Имайте предвид, че горната графика е отчасти неправилна: таблица 3 представя общото количество калории за всяка група, което е в съответствие с цифрите, цитирани в раздела с резултатите, но е в противоречие с графиката. Очевидно кривата на калориите за плъховете, хранени само със стандартна храна, е коригирана нагоре, а кривата за плъховете, хранени с масло и със стандартна храна, просто е грешна! (или таблица 3 не е правилна ... ще Ви предоставя всяка допълнителна информация, която открия.)

Защо е важно да се докладва абсолютната, а не само относителната промяна?
Проучването отдава прекалено голямо значение на допълнителната бяла мастна тъкан, натрупана в плъховете, които са консумирали кокосово масло + обичайната храна (62% повече). Но като се има предвид, че в началото на изследването плъхове са били с  много малко мазнини, общото качено тегло е приблизително 8,4 грама в сравнение с 5,6 грама при плъховете само на обичайна храна (при разлика от около 2,8 грама мазнини на плъх с тегло от 450 грама).
От човешка гледна точка, това е 0,6% разлика в процента телесна мазнина .. малко под половин килограм за 160-килограмов човек.
Ето затова, скъпи читателю, е важно да се погледнат нещата в абсолютни проценти, а не само в относителни проценти. Увеличение с 62% от почти нула все още дава почти нула. (Ето защо при толкова много изпитвания на лекарства се докладва относителния риск. 40% намаляване на смъртността звучи страхотно, докато не откриете, че вашият абсолютен риск е намалял от 1 на 200 до 1 на 333. Същевременно вероятността от вредните странични ефекти остава непроменена, като при това тя обичайно е много по-голяма, отколкото шансът да бъдете спасени.)
Заключение: калорията не е калория, когато добавите много кокосово масло или животинско масло към обичайната си диета.

Емпирични доказателства: калорията в бадемите не е равна на калорията в сложните въглехидрати
Вземете 65 лица със затлъстяване и инсулинова резистентност. Разделете ги на 2 групи, като поставите всяка група на диета с изключително нисък калориен прием (1000 калории) в продължение на 24 седмици (Благодарност към  Kindke за това, че ми обърна внимание на тази статия.)
Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Nov; 27 (11) :1365-72.
Wien MA, Sabate JM, Iklé DN, Cole SE, Kandeel FR.
( Пълният текст можете да намерите тук. )
Изследваните лица са в лошо здравословно състояние.  Среден ИТМ: 38, тегло: 113 кг, кръвна глюкоза на гладно: 152 mg/dl, инсулин на гладно: 46 ulU/ml  (320 pmol/l). Имайте предвид, че здравословната стойност на глюкозата на гладно е <100 dl="" mg="" ml.="" span="" ulu="">
И тук идва интересната част: малко над половината от 1000-та калории са били погълнати чрез самостоятелно избрани сложни въглехидрати (грах, царевица, картофи, макаронени изделия, ориз и т.н.) или под формата на неосолени, необелени бадеми.
Минавам към поантата:

Фигура 2 от изследването на Wien и екип
Групата с бадемите отслабната с 19,5 кг, а групата със сложните въглехидрати  - с 12 кг.
Авторите цитират с типичното научно подценяване: "Разликата в загубата на тегло е неочаквана предвид това, че според замисъла на изследването на участниците в него е предписван еднакъв общ калориен прием, а лицата в отделните групи докладват еквивалентни нива на физическа активност."
Освен това може да се види, че групата, консумирала сложни въглехидрати, е имала застой в теглото към 16-та седмица (92% от общата загуба на тегло след 67% от времето), докато групата с консумация на бадеми продължава да губи тегло до края на проучването (само 77 % от загуба на тегло след 67% от времето).
Изчислението на калориите показва, че за да отслабне с около 7,48 кг, групата с бадемите трябва да е консумирала с 340 калории по малко на ден, т.е. 2/3 от калориите на бадемите.
Дори ако отчитаме само 5,34 кг разлика от загубата на мазнинна маса (виж таблица 3 ), изчислението на калориите изисква групата с бадемите да е изяждала с 230 калории по-малко на ден.
Все пак пациентите са били доброволно хоспитализирани в медицинска клиника, където достъпът до храна е контролиран. Освен това „изследваните лица не се различавали в докладваната от тях индивидуална преценка на приемливостта на предписаната им диетична интервенция по показателите ситост, вкус и консистенция в седмици 0, 8, 16 и 24”. „И двете групи имат еднакви нива на неспазване на предписания диетичен режим по време на 24-седмичната интервенция”. Така че изглежда малко вероятно някоя група да е мамила, освен ако не приемем, че бадемите ви дават магическата способност да тичате в продължение на половин час всеки ден, без някой друг да забележи, и да излъжете за това.
Постигнати са драстични подобрения в здравните показатели на групата с бадемите, но ще оставя това за домашна на моите читатели. (Съвет: виж Таблица 3).
Заключение: калорията в бадемите не е равна на калорията в сложните въглехидрати.

Нашата история дотук
Като направихме обзор на различни научни изследвания и въз основа на публично достъпна статистика на ниво население, ние доказахме, че:
· Калорията не е калория, когато се яде по различно време на деня.
· Калорията не е калория, когато се консумира, след като е била подложена на различни видове обработка.
· Калорията не е калория, когато идва от изцяло различна храна.
· Контролираните изследвания на загубата на тегло не дават резултати, които да са в съответствие с изчислението на калориите.

Следователно:
Изчислението на калориите не действа при повишаване на теглото или при загубата му.

Възелът продължава да се разплита с неумолима сила! Продължете към част IV, Протеините са от значение ... и не се колебайте да разбуните духовете, като споделяте тази статия чрез джаджите долу.

Живейте свободно, живейте в красота.

JS

Автор: Дж. Стантън (J. Stanton)
Превод от английски yulinga и kameloth