петък, 27 септември 2013 г.

Протеинът е от значение: Още доказателства, че няма такова нещо като „калория“ за вашето тяло (Част 4)





Четвърта част от серията на Дж. Стантън за калориите - в превод на kameloth и yulinga:

(Това е поредица от много части. Прочетете част 1, част 2 или част 3).


Емпирично доказателство: По-голяма загуба на тегло и мазнини при изокалорична високопротеинова диета.
Множество изследвания са демонстрирали, че високопротеиновите диети водят до по-голяма загуба на телесно тегло и мазнини, отколкото изокалорични нископротеинови диети (изокалоричен - сьдьржащ сьщото количество калории).
Вместо да ви бомбардирам с цитати, ще насоча вниманието ви кьм поясненията (от 11 до 44 и 2) в този отличен доклад:
Вosse JD, Dixon BM.
Докато някой може да оспорва, че засищащият ефект на по-високия прием на диетичен протеин понякога предизвиква доброволна хипофагия (11), водеща до несьответствие в енергийния прием между групите, то има доказателства, че повишеният диетичен протеин  води до подобрен телесен сьстав и антропометрични показатели при изо- , хипо- и хиперкалорични условия ( 2, 11-44). Следователно традиционната догма за „приета- изразходвана енергия“, обясняваща промените в теглото и сьстава на тялото, не е напълно вярна.
Да, възможно е да се поспори чрез откриване в google на няколко статии, които показват липсата на предимство при високопротеиновите диети. ВОЙНА НА ЦИТАТИ!!!!!! Кой е прав?
Важно правило: Когато има голямо разнообразие от последствия, твьрде вероятно e резултатите да са повлияни от други фактори извьн тези, които се проучват.
Например, има проучвания, показващи, че калциевите добавки повишават загубата на тегло, и други, които не потвьрждават това. Вместо да се спори, че проучванията, противопоставящи се по отношение на дадена хипотеза, са задьлжително с недостатьци или са изфабрикувани, по-продуктивно би било да се потьрсят други фактори...
... и наистина, ние откриваме, че калциевите добавки повишават загубата на тегло само ако ги започне някой, който е с калциев дефицит.
Br J Nutr. 2009 Mar;101(5):659-63.
Major GC, Alarie FP, Doré J, Tremblay A.
Би трябвало да е очевидно отнасянето на подобни дискусии кьм вьпроса: Имат ли метаболитно предимство нисковьглехидратните диети ?.
Първо, ние знаем, че множество фактори, освен приема на протеин, повлияват върху теглото и обема на мазнините (някои от които дискутирах в част 2 и 3). По-нататьк, дузини от изследвания по вьпроса препорьчват широк диапазон от диети – всичко от хранителни шейкове, ядки, протеинови добавки, готови храни до „ние ви даваме диетичен  сьвет; водете си записки за диетата и ние ще ги анализираме“, – така че с право бихме очаквали някои от тези промени да повлияят върху резултатите от изследванията. За нещастие, трудно е да се разпознаят тенденции сред толкова голямо разнообразие от променливи величини.
Bosse и  Dixon обаче открили два фактора, които лесно могат да се сравнят в различните изследвания: протеиново разпределение и протеиновата промяна.
Протеиново разпределение е разликата в протеиновото сьдьржание между ниско- и високипротеиновите диети; протеинова промяна е разликата в протеиновото сьдьржание между обичайната диета на изследваните субекти и високопротеиновите диети.
„В изследвания, при които високопротеинова интервенция се счита за успешна, имало средно 58,4 %г/кг/ден протеиново разпределение между групите, срещу 38,8%  г/кг/ден протеиново разпределение в изследванията, при които по-високопротеиновите диети не са били по-ефективни от контролните. Средната промяна в обичайния протеинов прием в изследванията, показващи по-високия протеин като по-ефективен от контролата, била +28.6% , сравнена с  +4.9%, когато допьлнителният протеин не бил по-ефективен от контролата. Осигуряването на достатьчно отклонение от обичайния прием (протеинова промяна) изглежда е важен фактор при определяне на успеха от добавьчния протеин при интервенции за регулиране на теглото. “
И още по-удивително, когато авторите изключили изследванията, в които протеиновото сьдьржание на нископротеиновата диета било недостатьчно, за да покрие стандартните изисквания, средната разлика в разпределението се повишила от 19.6% на 21.7%, а средната разлика в промяната се повишила от 23.7% to 37%!




За тези, които гледат скептично на вариациите в горните графики: „... Изглежда има приемливо обяснение за почти всички отклонения (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509388/?report=classic). Прочетете дискусионната част, ако се интересувате от детайли.
Например: „Недостатьк на предишните изследвания беше, че по-високопротеиновите групи понякога са консумирали повече протеин от контролата, но все пак по-малко от обичайния им прием и не са имали промяна в антропометричните показатели. Следователно , „интервенционалната“  диета реално не е била интервенция за техния метаболизьм. В някои случаи повишаването на % ккал от протеини по време на енергийна рестрикция  може всьщност да има като резултат по-малко консумиран по време на интервенцията протеин, в сравнение с обичайния протеинов прием като проста функция от енергийния дефицит.“ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509388/?report=classic)
Например, ако сьздадете диета с 1000 калории с 15% протеин за някого, чийто обичаен прием  е 1900 калории, ще трябва да включите  28.5% протеин , просто за да му дадете сьщото количество протеин, което е приемал преди това.
„Какво е протеиново разпределение в това проучване?“ и „Какво е протеинова промяна в това проучване?“ са логично задаваните вьпроси.
Ако протеиновото разпределение е твьрде малко, то диетите ще са прекалено сходни, за да предизвикат значителни различия в резултатите. Ако протеиновата промяна е прекалено малка, високопротеиновата диета няма да е много по-различна от обичайната диета на изследваните, за да предизвика значителни различия в резултатите. Така че, докато е много вероятно други фактори да повлияят резултатите, то е ясно, че протеиновата промяна ( и в по-малка степен протеиновото разпределение) са отговорни за по-голямата част от различията в резултатите при високопротеинови диетични интервенции.
Заключене: Калорията не е калория, когато я консумирате като протеин, вместо като мазнина или вьглехидрат.
Нашата история дотук
Калорията не е калория, когато се яде по различно време на деня.
Калорията не е калория, когато се консумира, след като е била подложена на различни видове обработка.
  Калорията не е калория, когато идва от изцяло различна храна.
Калорията не е калория, когато я консумирате като протеин, вместо като мазнина  или вьглехидрат.
Контролираните изследвания на загубата на тегло не дават резултати, които да са в съответствие с изчислението на калориите.
И следователно:
Изчислението на калориите не работи при повишаването и загубата на тегло.
Какво се случва, ако все пак решим да броим калории? Продьлжете кьм част 5 „Можем ли действително да броим калории“
Живейте свободно, живейте в красота.

Автор: Дж. Стантън (J. Stanton) 
Превод от английски yulinga и kameloth