събота, 16 ноември 2019 г.

Абсурдни идеи за алкализиране на организма - история, ужаси и престой в затвора



Публикувано на 4 юли 2017 г.

Това е хипоталамусът ви. Той поддържа рН на кръвта ви на ниво 7,4. А това са белите ви дробове. Те също помагат за поддържане на рН на кръвта ви на ниво 7,4. Това пък са лимони. Не ме интересува колко лимонов сок пиете, той няма да „алкализира“ организма ви. Просто продължавайте да дишате.

И преди съм писал за абсурдността на алкалните диети и съм бил въвличан в не един спор по темата.
Ако обобщя накратко, става въпрос за идеята, че телата ни по някаква причина са "киселинни" и стига само да успеем да ги направим "алкални", всичките ни здравословни проблеми, включително ракът, биха се решили. Начинът да направите организма си "алкален" е основно като консумирате големи количества зеленчуци и някои плодове (особено цитрусовите - да, знам, знам).
Ако оставим настрана консумацията на плодове и зеленчуци (те са полезни, трябва да ги консумирате), всичко това са пълни глупости. Телата ни не са киселинни - е,       освен на местата, където би трябвало да бъдат (като например в стомаха) - и абсолютно никаква храна или напитки не могат да окажат каквото и да било влияние върху киселинността (рН) на кръвта, която  се поддържа твърдо между 7,35 и 7,45 (най-вече) от белите дробове и бъбреците ни. А ако бъбреците или белите ви дробове не функционират добре, ви трябва нещо малко по-силно под формата на медицинска интервенция, а не резен лимон.
Но на кого най-напред е хрумнала тази откачена идея?

Клод Бернар извършвал експерименти със зайци.
Всъщност вероятно можем да обвиним един френски биолог и физиолог от деветнайсети век, Клод Бернар, за това, че сложил началото на цялата тази история, когато забелязал, че ако промени диетата на зайци от базирана предимно на растителни храни към базирана предимно на животински храни (т.е. от диетата на тревопасните към диетата на месоядните животни), урината им ставала по-киселинна.
Това наблюдение, последвано от много догадки от страна на нутриционисти и някои наистина впечатляващо съмнителни скокове на мисълта (от страна на други хора, както трябва да подчертая, не от страна на самия Бернар), ни е довело до сегашното положение: купища уебсайтове и книги, които казват на всеки, който би се заслушал, че хората трябва да изключат всички животински продукти от храненето си, за да не станат "киселинни" и да се разболеят.
Както изглежда, зайците на Бернар са били доста гладни, когато се сдобил с тях, вероятно не са били хранени, а той незабавно им дал да ядат само варено телешко и нищо друго. Месото съдържа аминокиселините цистеин и метионин, а и двете могат да произведат киселинни продукти при разграждане (нещо, което Бернар не е знаел навремето). Зайците изхвърлили тези продукти с урината си, което вероятно обяснява защо киселинността й се повишила.
Така, сигурно мнозина от вас са забелязали няколко проблема тук. Първо, зайците са тревопасни по природа (обикновено не консумират месо в естествени условия). Хората не са тревопасни. Ние сме всеядни и в резултат от това храносмилателните ни процеси са доста по-различни. Не е разумно да пренасяме заключения от зайците върху хората, когато става въпрос за храненето. Освен това дори най-пламенният любител на месото вероятно не яде само варено телешко - обикновено хората го съчетават поне с някое мизерно лучено кръгче или мъничко зелева салата. А най-важното е, че рН на урината няма пряка връзка с рН на кръвта. Не говори нищо за рН на "организма" (както и да разбираме това понятие).
Идеята, че предимно растителната диета по някаква причина е "алкална", наистина е трябвало да си остане в ХІХ век, където й е било мястото, или поне да не успее да пропълзи в ХХІ век. За съжаление, някъде малко след 2000-ата година, човек на име Робърт О. Йънг попада на нея и я използва.

В книгите си - които към момента на писане на тази статия все още се продават - Йънг описва себе си като "притежаващ докторска степен (PhD)", въпреки че няма призната квалификация.
Майко мила, как само се възползва от идеята за алкализирането. През 2002 г. публикува книга, озаглавена The pH Miracle ("Алкална диета за здраве"), последвана от The pH Miracle for Diabetes (2004), The pH Miracle for Weight Loss (2005) и The pH Miracle Revised (2010).
Във всички тях нарича себе си или "д-р Робърт О. Йънг", или посочва, че притежава докторска степен. Но всъщност нито притежава медицинска квалификация, нито докторска степен, като се изключи тази, която си е купил от фабрика за дипломи - фирма, предлагаща дипломи срещу пари.
Във всички тези книги се говори за "алкална среда" и се твърди, че така наречените киселинни храни и напитки (кафе, чай, сушени плодове, всичко, съдържащо мая, месото и млечните продукти, както и други храни) трябва да се избягват или напълно да се изключат.
Ако внимавате, бързо ще забележите, че "алкалната" диета на практика е много ограничителна веганска диета. Ограничават се повечето въглехидратни храни, а много плодове и ядки попадат в категориите на "умерено" и "леко" киселинните храни. Въпреки че веганите могат да бъдат в прекрасно здраве, те въпреки всичко трябва да внимават как се хранят, за да си набавят необходимите хранителни вещества. [Всъщност е невъзможно да се набави достатъчно витамин В12 или пък ретинол – същинската форма на витамин А, която е необходима на човешкия организъм – само от растителни храни, което означава, че веганството е опасно. Б. пр.] Ако ограничат ядките, бобовите храни, ориза и зърнените храни, а освен това изключат месото и млечните храни, това би могло да доведе до дефицити на нутриенти.
Освен това Йънг вярва в нещо, наречено плеоморфизъм, което е много по-висша степен на идиотщина. На практика той смята, че вирусите и бактериите не са причината за заболяванията, а по-скоро това, което смятаме за вируси и бактерии, всъщност са собствените ни клетки, които са се изменили като реакция на "киселинната среда" в организма ни. Според Йънг се разболяваме сами - има една-единствена болест (ацидоза) и един-единствен лек (алкалната диета).
Достатъчно лошо е, че твърди такива безсмислици и много хора приемат думите му като чиста монета. Но още по-лошо е, че лекува пациенти в ранчото си в Калифорния, като твърди, че би могъл да ги "излекува" от всичко, включително рак.
Една от терапиите му включва интравенозни вливания на разтвори на натриев хидрогенкарбонат, известен още като натриев бикарбонат или сода за хляб. Тази често използвана в готвенето съставка наистина алкализира водния разтвор (с приблизителна стойност на рН 8,5), но помните ли, че ви казах, че рН на кръвта трудно се променя?


Една пациента, Джиния Вандерхаген, починала от конгестивна сърдечна недостатъчност (течност около сърцето), докато се лекувала. Йънг посочи, че по това време „не бил в града“.
Според фактура, с която се сдобихме, й били направени 33 интравенозни вливания на натриев бикарбонат, всяко на цена 550 долара (448 лири) в рамките на 31 дни. Някои били приложени лично от Йънг.
Скрийншот от статия на ВВС, вж. http://www.bbc.co.uk/news/magazine-38650739
Е, така е, и то неслучайно. Ако рН на кръвта се повиши над 7,35-7,45, се стига до състояние, наречено алкалоза. Това може да доведе до ниски нива на калия в кръвта, които пък довеждат до мускулна слабост, болки и мускулни крампи и спазми. Също така може да доведе до ниски нива на калция в кръвта, което пък в крайна сметка може да причини един вид припадък. Да се влее алкален разтвор направо в нечия кръв е наистина опасно.
А дори не сме обърнали внимание на факта, че човек, който няма медицинско образование, препоръчва и дори прилага интравенозни вливания. За което, между другото, взимал на пациентите си по 550 долара.
Йънг привлича вниманието на властите няколко пъти, но винаги успява да се измъкне. Е, поне до 2014 г., когато е арестуван и му е предявено обвинение за практикуване на медицина без разрешително и с измама. През февруари миналата година е намерен за виновен, но раздвоението на съдебните заседатели усложнява нещата, защото заседателите гласуват с 11:1 гласа да бъде осъден по двете медицински обвинения, но с 8:4 гласа по обвиненията за измама, което означава, че не може да се стигне до окончателно решение.
Накрая, в края на юни 2017 г., Йънг е осъден. Присъдата му е за 3 години и 8 месеца лишаване от свобода, но тъй като вече е прекарал много време в следствения арест и под домашен арест, вероятно ще излежи само пет месеца в затвора.
Признал е, че незаконно е лекувал пациенти в луксозното си ранчо "Вали Сентър" без никаква медицинска или научна квалификация. Може би най-хубавото в цялата тази история е, че освен това е бил принуден публично да заяви, че не е микробиолог, хематолог, лекар или учен, както и че няма диплома за висше образование от акредитирано учебно заведение.
Заместник-главният областен прокурор Джина Дарвас нарича Йънг "Магьосника на измамата с рН", което е доста остроумно. Може би заглавията на книгите му биха могли да се редактират, за да пише "Робърт О. Йънг, измамник"?

Няма коментари: