сряда, 20 февруари 2013 г.

Защо да изберем нисковъглехидратното хранене?

Отново с благодарности към yulinga за превода:


Думи на Фъргюс Крейг, който научи екипа ни на толкова много неща.

Защо да изберем нисковъглехидратното хранене?

Главният симптом на диабета е повишеното ниво на кръвната захар. Докато някои лекарства могат да помогнат за намаляване на кръвната захар, по-ниският прием на храни, които значително повишават тези нива, може сам по себе си да бъде достатъчен за нормализирането им. В последствие често е възможно медикаментите да се намалят (след консултация с лекар), а в някои случаи (при диабет тип 2) и да се спрат напълно.

Кои храни следва да се ограничават?

Намаленият прием на храни, които очевидно съдържат захари, е от несъмнена полза за контролирането на кръвната захар. Обаче нишестените въглехидрати като хляб, макаронени изделия, ориз и картофи, както и храните, съдържащи преработени брашна, също карат тялото да произвежда големи количества глюкоза. Тъй като съдържат много малко микроелементи (витамини и минерали), само тези храни често се премахват или намаляват при диетите с ниско съдържание на въглехидрати.

Кои храни включва нисковъглехидратната диета?

При диета с ниско съдържание на въглехидрати не се препоръчва задължително нисък прием на всички въглехидратни храни, а само на тези, които оказват негативно влияние върху кръвната захар и инсулиновите нива. Много от нисковъглехидратните диети допускат големи количества зеленчуци, с изключение на някои богати на скорбяла кореноплодни. Обикновено се включват също ядки и някои плодове. Като цяло такива диети разрешават здравословните естествени и непреработени храни, подобни на тези, които се консумират от популации, където диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са рядкост. В тази категория попадат месото, рибата, яйцата и млечните продукти, включително маслото и сметаната. Вегетарианските източници на протеини като тофу, продуктите на фирмата Quorn (продукти с микропропеин, имитиращ месо) и текстурираният растителен протеин също могат да бъдат включени в диетата.
Въздействието на определени храни върху кръвната захар може да варира значително при отделните хора. Препоръчва се да се направят изследвания след хранене, за да се установи кои храни е безопасно да консумирате в рамките на вашата диета.
Като цяло въглехидратите имат голямо влияние върху нивата на кръвната захар, протеините - много по-малко, а мазнините - съвсем малко или никакво.

Колко нисковъглехидратна трябва да е диетата?

Ефективната нисковъглехидратна диета е тази, която през повечето време поддържа здравословно ниво на кръвната захар. Количеството въглехидрати, които се включват в диетата, варират при отделните индивиди.

Какво е здравословното ниво на кръвната захар?

Здрав човек без диабет обикновено има ниво на кръвната захар в рамките на строго контролиран диапазон, обичайно под 5 mmol/ L през повечето време. Това се равнява на гликиран хемоглобин (HbA1c) под 5%. Текущата ДОБРА целева стойност на HbA1c според лекарите е 7,5%, което приблизително съответства на средно ниво на кръвната захар, с около 50% по-високо от това на човек без диабет.


Как стои въпросът с холестерола?

Диабетиците с право се страхуват от риска от сърдечно-съдови заболявания, защото честотата на срещане на тези заболявания при хора с диабет е в много пъти по-висока от тази при хората без диабет.
Тъй като около 80% от холестерола в организма всъщност се произвежда от черния дроб и клетките, относително малко холестерол постъпва в тялото ни директно с храната. Общият холестерол обаче е широко признат като много лош показател за риска от сърдечно-съдови заболявания.
Далеч по-смислено е изследването на отделните компоненти на общия холестерол, известни като липопротеини с висока плътност (HDL) и триглицериди. Съотношението триглицериди/HDL е може би най-значимият показател за риска от сърдечно-съдови заболявания. Колкото по-ниски са нивата на триглицериди и по-високи тези на HDL, толкова по-добре.
Инсулинът и глюкозата се комбинират, за да повишат триглицеридите и да намалят HDL. Поради това диета, бедна на мазнини и богата на въглехидрати, може всъщност да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания. Често се докладва, че при лица с нисковъглехидратно хранене нивата на холестерола са по-ниски, а съотношението триглицериди/HDL със сигурност е много по-добро.
 
А как стои въпросът с отслабването?

Често биохимиците наричат инсулина хормон за изграждане на мазнини. В действителност, тялото не може да създаде телесните мазнини без инсулин. Много необичайно е да се срещне човек с наднормено тегло, който да няма повишени нива на инсулина. Често при диагностицирането на лица с диабет тип 2 се оказва, че те произвеждат прекалено много инсулин.
Инсулинът също възпрепятства използването на складираните в тялото мазнини като източник на гориво. Намаляването на инсулиновите нива е от изключителна важност, може би дори от първостепенно значение, за успешното отслабване. Това е една от причините за успеха на нисковъглехидратните диети, тъй като колкото са по-малко въглехидратите, толкова по-малко инсулин е необходим. Някои хора могат да установят, че консумират по-малко калории, без да изпитват глад, защото мазнинният им метаболизъм започва отново да работи правилно, осигурявайки на тялото достъп до енергийните запаси в мастните депа, които преди това са били недостъпни.

Кетоза / Кетоацидоза

Диабетиците, а дори и някои здравни специалисти, често бъркат два съвсем различни метаболитни процеса - кетоза и кетоацидоза. Кетозата е напълно естествено и здравословно състояние, при което тялото използва складирани в него или набавени чрез храната мазнини за гориво. За да се влезе в това състояние, приемът на въглехидрати трябва да падне под определено ниво. В идеалния случай правилно функциониращ метаболизъм трябва редовно да използва кетозата (например, докато няма прием на храна през нощта) като гориво за процесите в тялото и за оползотворяване на складираните запаси от мазнини. Повечето органи на тялото (например сърцето) в действителност работят много ефективно на кетони.
Кетоацидозата е доста различен процес, който обикновено възниква в резултат от хроничната липса на инсулин, а не от липсата на въглехидрати. При недостатъчно инсулин тялото се опитва да се захрани с енергия, като неконтролируемо разгражда складираните мазнини и протеини и този процес води до опасни нива на киселинност на кръвта. Накратко, кетоза обикновено настъпва, когато нивото на кръвната захар е в долния край на нормалния диапазон, а кетоацидоза се получава, когато кръвната захар се повишава до опасни стойности. Кетозата е резултат от нисък прием на въглехидрати, а кетоацидозата е следствие от неадекватни нива на инсулина.

Ами физическата енергия?

Ако трябва да бъдем съвсем точни, ние не изгараме нито глюкоза, нито мазнини, за да си набавим физическа енергия. Енергията в нашите клетки всъщност идва от молекула, наречена аденозин трифосфат или ATФ.  Когато молекулярните връзки се скъсат, енергията се освобождава в митохондриите, които играят ролята на енергоцентрали в нашите клетки. Една молекула глюкоза генерира 36 ATФ молекули. Молекула на мастна киселина с 6 въглеродни атома генерира 48 ATФ молекули. Ето защо при диета с ниско съдържание на въглехидрати, когато инсулиновите нива са ниски и тялото има достъп до мастни киселини като източник на гориво, нивото на физическа енергия всъщност може да се увеличи.
Много хора на нисковъглехидрaтно хранене често докладват, че се чувстват значително по-енергични, без пиковете и спадовете на енергия, които, изглежда, съпътстват високовъглехидратното хранене.

Подходящ ли е този начин на хранене при диабет тип 1?

Ползите от намалените инсулинови нива се отнасят също за случаите на диабет тип 1. Инсулинът има измеримо въздействие върху кръвоносните съдове, като ги стеснява, което води до увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания. Освен това по-малките количества въглехидрати също правят много по-предвидими колебанията в нивата на кръвната захар, което дава като резултат по-малко пикове и спадове. Не е вярно, че при диабет тип 1 има нужда от въглехидрати за захранване на инсулина, може просто да е нужен по-малко инсулин.

Защо системата за опазване на общественото здраве не препоръчва нисковъглехидратните диети?

Чудесен въпрос. До голяма степен, защото някога се е смятало, че мазнините в диетата са причина за сърдечно-съдовите заболявания, а протеините водят до увреждане на бъбреците, така че без въглехидрати не остава какво да се яде. Последващи изследвания сочат, че нито една от тези хипотези не е вярна и че за всички проблеми трябва да се подозира глюкозата. Но установените нагласи се променят много бавно.

Не е ли нисковъглехидратното хранене поредната модна диета?

От появата на човешкия вид в долината Рифт преди
около 3-4 милиона години ние сме били месоядни. Плодовете и зеленчуците са били рядко удоволствие по време на техните кратки периоди на растеж. Култивирането на растения е започнало едва преди 10000 години, по време на селскостопанската революция. Рафинираната захар и скорбялата са станали основни храни преди около 200 години.
В контекста на човешката еволюционна история може би здравословно- балансираната диета е тази, която всъщност е истинската диетична приумица.

"Никой никога не ми обясни как можем да искаме от някой да понижи нивото на кръвната си захар и все пак да препоръчваме диета, базирана на захарта."
 Д-р Чарлз Кларк, експерт по диабетни заболявания

Източник: http://thelowcarbdiabetic.blogspot.ca/2013/02/why-low-carb.html
Превод от английски yulinga