понеделник, 20 юли 2020 г.

Симптоми на хипотиреоидизъм, част ІІ



Юноши
Пубертетът, бременността и менопаузата повишават натоварването върху щитовидната жлеза. Детето може да изглежда сравнително здраво чак до пубертета, когато изведнъж се появяват редица поведенчески и физически проблеми. Отново подчертавам, че нарушенията в растежа, проблемите в половото развитие и психическите разстройства са характерни черти на хипотиреоидизма.

Нарушения в растежа
Хлабавостта на връзките, които поддържат костите ни, както и мускулните дисбаланси са следствие от хипотиреоидизма. Крайният резултат може да е свръхгъвкавост, сколиоза, прегърбване, криви крака със събрани колене, хронична болка и тенденция към изкълчване и пренапрягане, които често не заздравяват бързо. Капачките на коленете може да се измятат спонтанно (луксация). Връзките в предната част на коленната става са най-често засегнати, а резултатът е, че коленете са по-събрани от нормалното. Това са симптоми за отслабени надбъбречни жлези.
Юношеската идиопатична сколиоза се среща при 2-3% от американските деца до 16-годишна възраст. Това е най-често срещаната форма на сколиоза - абнормена извивка на гръбнака. Идиопатичен означава, че лекарите и учените не знаят каква е причината за заболяването.
Сколиозата е 2-3 пъти по-разпространена сред момичетата, отколкото сред момчетата. Заболяването обикновено се проявява през пубертета. Повечето от засегнатите младежи имат много симптоми на хипотиреоидизъм и ниска базална температура.
Хипотиреоидизмът може да стане причина растежните пластини в края на дългите ни кости да се затворят преждевременно или да останат отворени по-дълго от нормалното. Това може да доведе до много нисък или много висок ръст в зависимост от генетични фактори и тежестта на хипотиреоидизма при отделния индивид.

Полово развитие
Половите органи може да се развият нормално, но често са по-малки от обикновено. Развитието на половата система в повечето случаи е нарушено. И вътрешните, и външните полови органи са хипопластични (недоразвити), а същото се отнася и за млечните жлези (гърдите). Но по изключение се среща и полово развитие, което е отишло отвъд нормалните граници .
Стесняването на таза е друга много характерна физическа черта. Много жени имат дребни тазови кости и тесен таз. Това състояние често вещае проблеми при раждане. Хипотиреоидизмът може да доведе до ранен или късен пубертет. Повечето нормално развиващи се и хипотиреоидни момичета започват да менструират на 12-13 години. Но при все по-голям брой момичета с хипотиреоидизъм първата менструация подранява с няколко години или закъснява до 15-ата година или след нея. Ранният или късен пубертет при момчетата също става по-често срещан.
Проблемите с менструалния цикъл вече са обичайно явление. Повечето тийнейджърки имат ПМС, силни менструални болки и нередовен цикъл или обилна менструация. Тежкият хипотиреоидизъм може да доведе до спиране на цикъла. Менструалните проблеми се разрешават след започване на терапия с екстракт от щитовидна жлеза (приемът на йод също е изключително важен).

Умствени функции
Хипотиреоидизмът може да не причини умствени нарушения. Промените може да са само леки или да станат явни едва в по-напреднала възраст. Но статистиката показва, че умствените проблеми започват все по-рано и стават все по-сериозни. Днес самоубийствата са водеща причина за смърт сред американците на възраст от 10 до 24 години.
Списъкът на умствените проблеми, свързани с хипотиреоидизма, е дълъг. В по-новата литература много от тези умствени проблеми вече не се свързват с хипотиреоидизма. Сред най-често срещаните са нервност и раздразнителност, както и апатия и равнодушие. Проблеми с паметта или с изпълнението на задачи, които по-рано са се изпълнявали без усилия, са допълнителни признаци.
Възможни са и много други сериозни състояния. Делюзии, халюцинации (и слухови, и зрителни), както и откровена лудост - това са само някои от тях. Въпреки отявлените признаци на заболяването, много хора запазват паметта, способността си за преценка и останалите си умствени способности. Но с напредването на заболяването и те се влошават. Нерядко се получават емоционални разстройства, понякога дори се стига до истинска психоза. След това човекът може да изпадне в депресия или в по-редки случаи - в маниакално състояние и да преживява изблици на страст, ярост и дори насилие. Наблюдавани са и различни форми на обезпокоителни обсесии.
При хипотиреоидните съществува склонност към злоупотреба с алкохол и наркотични вещества. В миналото изследователите са забелязали, че алкохолните напитки облекчават симптомите на хипотиреоидизма. Д-р Барнс казва, че не му се е случвало да лекува алкохолик, който не е страдал от хипотиреоидизъм.
Алкохолните напитки често понижават кръвната захар (глюкоза) при здравите хора. Хипотиреоидните са още по-чувствителни към вредните ефекти на алкохола. Според д-р Барнс много от катастрофите по магистралите ни, както и значителна част от престъпленията, се дължат отчасти на тенденция към хипогликемия (ниска кръвна захар) сред все по-многобройната хипотиреоидна популация.
Хипогликемията се обостря чувствително от алкохола. Мозъкът зависи от постоянния приток на глюкоза - вид захар. Отклонения в поведението, халюцинации и припадъци - това са само някои от симптомите, до които може да доведе недостигът на глюкоза в мозъка. Хипогликемията е само един от възможните симптоми на хипотиреоидизъм. Отшумява след правилно лечение с щитовидни хормони.
Употребата на тютюневи изделия също може да се свърже с хипотиреоидизма. Никотинът за кратко облекчава хроничната умора, която се асоциира със заболяването. Хората много по-лесно спират да пушат, когато хипотиреоидизмът и умората им изчезнат.

Хипотиреоидизмът при възрастните
Нелекуваният хипотиреоидизъм се задълбочава с възрастта. Леките симптоми постепенно се влошават. Много хора казват, че откакто се помнят, им е студено, имат запек или суха кожа. Понякога може да настъпи внезапно влошаване като например при автоимунен тиреоидит, известен също като болестта на Хашимото. Смята се, че той причинява повечето случаи на хипотиреоидизъм тип 1 при възрастните, което е отчетено и в медицинската литература. Болестта на Хашимото също се предава по наследство. Както имунната система, така и жлезите с вътрешна секреция се засягат негативно от хипотиреоидизъм тип 2.
Симптомите често се обострят от студено време. Студът повишава нуждата от щитовидни хормони, защото е необходима допълнителна енергия за загряване на тялото ни. Спомнете си, че щитовидните хормони отговарят за производството на енергия в организма ни. Четири класически примера за хипотиреоидно състояние са: сезонна депресия (през зимата); астма, която се обостря значително при студено време; суха, сърбяща кожа (често се нарича зимен сърбеж); и по-чести инфекции като настинки, синузити и пневмония.
Най-честите оплаквания, свързани с възможна диагноза хипотиреоидизъм, са хронична болка, депресия, загуба на енергия, непоносимост към студ, запек и суха, подпухнала кожа (микседем). Много хора не съзнават симптомите си на хипотиреоидизъм. Тези симптоми са налице от години и хората ги приемат за нормална част от остаряването или смятат, че просто са си родени така. Някой може да има само един симптом на хипотиреоидизъм и въпреки това да се нуждае от лечение.
В по-напредналите случаи може да е трудно въобще да повдигнеш кожата, за да я хванеш между пръстите си. Тъканите са се слели с подлежащите структури или са залепнали за тях поради инфилтрацията с подобното на лепило вещество муцин.

Лицето
Видът на лицето често е значително засегнат. Може да се наблюдава оток над очите и по-рядко -  под тях. Клепачите (и горните, и долните) може да са удебелени или очите да изглеждат полегати като при азиатците. В някои случаи хората трябва да наведат глава назад, за да могат да държат очите си отворени. Лицето изглежда подпухнало, което до голяма степен се дължи на микседем по линията на челюстта. Устните може да са бледи или подути, а ноздрите - разширени.
При представителите на бялата раса кожата на лицето често е бледа. Но по бузите може да има руменина, която стига до долния ръб на очите. Подвижността на чертите, особено около устата, може да е ограничена. Ъгълчетата на устата може да сочат надолу, сякаш човекът се цупи. Ушите може да са подути и да стърчат. Косата постепенно губи естествения си блясък, става крехка и постепенно оредява почти до плешивост. Множество вариации на тези промени в по-леки форми са често срещани. Висок процент от засегнатите пациенти не проявяват външна подпухналост.

Кожата
Хипотиреоидизмът понижава кръвообращението. Тогава тялото ни отклонява кръвта от кожата и я насочва към мозъка и важните вътрешни органи. В случаите на напреднал хипотиреоидизъм кожата може да получава едва 20% от нормалния си кръвоток. Повишената податливост на кожни инфекции е отличителна черта на хипотиреоидизма. Циреите и акнето са често срещани.
С терапия с щитовидни хормони д-р Барнс излекувал 90% от пациентите си, които страдали от акне във всякаква степен. Други кожни заболявания като екзема, псориазис, импетиго, алопеция (косопад) и целулит (инфекция на подкожните тъкани) също са често срещани при това заболяване. Цялата кожа е удебелена, инфилтрирана, студена и податлива на инфекции.
С разпространението на епидемията от хипотиреоидизъм тези заболявания стават по-обичайни. Тенденцията към развиване на алергии също се асоциира с хипотиреоидизма. С напредването на заболяването се появяват фини бръчици като върху пергамент - една от множеството характеристики на преждевременното състаряване, причинено от хипотиреоидизма. Най-видими са по лицето и ръцете.
Хипотиреоидизмът често причинява "мастни възглавнички" над ключиците. Кожата на тежко засегнатите хора може да придобие жълтеникав или кехлибарен оттенък. Това се дължи на неспособността на черния дроб да трансформира бетакаротина във витамин А. Работата на черния дроб се затруднява, а функцията му се влошава със задълбочаване на хипотиреоидизма.
Отсъствието на изпотяване или пониженото изпотяване са описани за първи път в доклада от 1888 г. и продължават да бъдат често срещана характеристика на хипотиреоидизма. Обилното изпотяване е по-рядко срещано.
Ръцете, ходилата и долната част на краката, точно над глезените - това са първите места, на които да търсим суха кожа. Лактите и коленете често са засегнати. Витилиго, обикновено прогресираща, хронична аномалия на пигментацията на кожата, която се проявява като депигментирани бели участъци, е друг възможен симптом.
Ракът на кожата вече е с мащабите на епидемия. Хората, които са имали рак на кожата в миналото, имат поднормена температура, както и друга симптоматика на хипотиреоидизъм. Влошаването на имунната защита от хипотиреоидизма, токсините в околната среда и пониженото (с до 80%) кръвоснабдяване на кожата допринасят в значителна степен за това.
Меланомът е далеч по-смъртоносен от другите форми на рак на кожата. С повишен риск са хората, които имат голям брой бенки. В първоначалния доклад от 1888 г., в който се описва хипотиреоидизмът, множеството бенки и брадавици по кожата са отбелязани като физически находки, свързани с хипотиреоидизма. Често се появяват бенки, особено по торса. Обикновено са наследствени.
Затвърдената догма продължава да обвинява слънчевите изгаряния за експлозията на случаите на меланом. Но за разлика от повечето видове рак на кожата, меланомите често възникват в зони, които рядко се излагат на слънцето, като дланите, табаните на ходилата, пръстите на краката, вулвата, влагалището, хранопровода, ануса или вътре в устата. Изглежда, че главният проблем е хипотиреоидизъм тип 2 и дефицит на йод.

Косата
Преждевременното оплешивяване и дифузният косопад са симптоми. 40% от американките на 40-годишна възраст страдат от значителен косопад. Фината, тънка, права, суха коса често е резултат от лека форма на хипотиреоидизъм. Грубата коса може да е проява на по-тежки форми.
В напреднал стадий на хипотиреоидизъм косата опада както в предната, така и в задната част на главата (по тила). Понякога може да остане само една ивица коса в средата на главата. Друга важна физическа находка, тясно свързана с хипотиреоидизма, е оредяването или опадането на косъмчетата във външната 1/3 от веждите. При някои веждите напълно липсват. Съвременните учебници по медицина споменават опадането на външната част на веждите като симптом на кралица Ан. Той е забелязан най-напред от д-р Йожен Ертог и е споменат в лекцията му от 1914 г. и статията от 1915 г. Запознатите ендокринолози го наричат симптом на Ертог.
Много хора постепенно губят окосмяването в долната част на краката, ръцете и под мишниците си в различна степен. Но някои хипотиреоидни пациенти имат буйна, здрава коса, особено по-младите.

Ноктите
Често нокътят на големия пръст се засяга най-напред. Здравите нокти са прозрачни, чисти, лъскави, твърди и гладки. Основите им са розови, когато кръвоснабдяването е нормално. Хипотиреоидизмът постепенно прави ноктите бледи или жълтеникави, чупливи, набраздени и удебелени. Лесно се лющят или чупят. Ноктите може да са меки поради свързан с хипотиреоидизма дефицит на желязо.

Очите
Здравите очи са ярки, ясни и лъскави. Зачервените, раздразнени, сухи очи са суспектни за хипотиреоидизъм. Зрителните нарушения и проблемите с нощното виждане са често срещани. Страдащите от хипотиреоидизъм не могат да трансформират бетакаротина във витамин А, който е необходим за зрението, особено през нощта.
Може да се стигне до глаукома и катаракти. Блефаритът, конюнктивитът и други инфекции на очите зачестяват с възрастта, както и други симптоми на хипотиреоидизъм. Миглите също опадат, а така очите остават незащитени от разяждащото действие на сълзите.
Много по-вероятно е да възникнат неврологични проблеми като макулна дегенерация, спазъм на клепачите (блефароспазъм) или спадане на клепача. Клепачите често отичат. Хората може да се затрудняват да държат очите си отворени или да накланят глава назад, за да виждат. Очите им може да станат полегати като при монголските племена.

Уши и слух
Хипотиреоидизмът тип 2 може да доведе до по-ниско разположение на ушите върху главата от обичайното. Понякога изглежда едва ли не, че започват от горната част на врата. При напреднал стадий на хипотероидизъм ушите може да са отекли и да стърчат. Ушният канал може да е сух, люспест и сърбящ. Прекомерната секреция на ушна кал често се нормализира след лечение на хипотиреоидизма.
Честите инфекции може да започнат в ранна възраст или значително по-късно. Ушните инфекции може да допринесат за загуба на слуха. Глухотата или други слухови дефекти може да се дължат на понижената щитовидна функция.
Тинитус (шум в ушите) е друг често срещан симптом на хипотиреоидизъм, който се посочва сред най-характерните в литературата.

Зъби, венци и темпоромандибуларен синдром
Пониженият имунитет срещу инфекции, влошената способност за възстановяване на увредени тъкани, лошото кръвообращение и други фактори, свързани с хипотиреоидизма, допринасят за влошаване на оралното здраве. Зъбите на много хора буквално изгниват един по един, понякога за кратко време. Повечето от тези възрастни имат обичайния набор от симптоми на хипотиреоидизъм.
Венците често са подути, с вид на сюнгер и кървящи, а понякога и се отдръпват. В литературата тези симптоми на пародонтит се асоциират с инфарктите. Свръхразвитите венци, които се издават между зъбите, са типичен симптом. Тези полипоидни издатъци на венците се цитират в ранната литература за хипотиреоидизма.
ЯМР с висока резолюция, при който се постигат тънки срезове, показва, че почти всички жени на 30-годишна възраст вече имат доказуеми дегенеративни промени (артроза) и на двете си темпоромандибуларни стави.  Високата честота на артрозни промени в темпоромандибуларните стави на 30-годишните жени може да е друг признак за епидемията от хипотиреоидизъм тип 2.
Темпоромандибуларният синдром и скърцането със зъби постепенно изчезват след започване на терапия с екстракт от щитовидна жлеза. При жени в постменопаузална възраст може да е необходимо да се включи и естроген за облекчаване на състоянието. Нормалното развитие и функция на челюстта, зъбите и мускулите се подпомагат от правилното лечение на хипотиреоидизма при децата.

Реч, език и преглъщане
Дрезгавостта е често срещан симптом. Гласните струни отичат и се инфилтрират с муцин. Речта се променя по толкова характерен начин, че е почти възможно да се постави диагнозата, когато чуем човека да говори, дори без да го виждаме. Думите се произнасят много бавно и съсредоточено, гласът е монотонен и удебелен, без съмнение до голяма степен поради отока на гърлото, а говорът очевидно изисква значителни усилия поради отока на устните. Тези признаци могат да се разпознаят, ако наблюдаваме говорещия - изглежда, сякаш думите се процеждат от устните с голямо затруднение.
Речевите проблеми са често срещани. Затрудненията с произношението или начина на говорене, например бавна, накъсана реч, често са резултат от хипотиреоидизма. Развитието при хората с писклив или носов глас може би е щяло да бъде много по-различно, ако им бяха предписани щитовидни хормони по време на узряването на гласа им.
Езикът може да е абнормено голям. Може да е набразден отстрани заради натиск от зъбите, малка челюст или микседем. При тежките случаи отеклият език се отпуска назад и затруднява дишането. Това може да доведе до сънна апнея.
Проблемите с преглъщането не са рядкост. Комбинацията от оток на хранопровода и влошена функция на свързаните с него нерви може да причини само дребно неразположение или да има катастрофални последствия. Обикновено най-засегнати са хората в напреднала възраст. Проблемите с преглъщане на таблетки отшумяват малко по малко, след като се започне терапия с екстракт от щитовидна жлеза.

Психически и неврологични проблеми
Нервите ни са оградени от мрежа от поддържащи структури, включително кръвоносни съдове и клетки, осигуряващи хранителни вещества. Тези структури, които осигуряват кислород и есенциални нутриенти, се инфилтрират все повече и повече с муцин. Функцията и здравето на нервите страдат. Главоболията са често срещани.
Първият признак за проблем може да е съвсем плавно понижение на енергията, често последвано от апатия. Понижение на способността за концентрация и умора са други често срещани сценарии. Загубата на памет е документирана за първи път в доклада от 1888 г.
Един от първите признаци за деменция е загуба на краткосрочната памет. Болестта на Алцхаймер, деменцията, както и психичните заболявания често се предават по наследство в семействата подобно на хипотиреоидизма. Половината американци на възраст над 85 години страдат от болестта на Алцхаймер, а най-голямата трагедия е, че се засягат все по-млади възрастови групи. Напрежението и раздразнителността са тясно свързани с хипотиреоидизма. Нервното напрежение се дължи на свръхкомпенсация от страна на надбъбречните жлези в опит за ускоряване на метаболизма.
В студено време всички симптоми на страдащите от микседем се обострят и се появяват оплаквания от силна слабост и депресия. При заболяване в напреднал стадий може да се прояви депресия, същинска маниакална или депресивна психоза, с изблици на гняв или насилие. Лудостта също е често срещана в съчетание с деменция, меланхолия (депресия) и остра или хронична мания и биполярно разстройство. Често се наблюдава агорафобия. Неврозите от всякакъв характер, личностните разстройства и други тежки психични заболявания са често срещани при тази популация. Могат да се наблюдават халюцинации за миризми, а по-често - зрителни или слухови, делюзии за преследване и замъгляване на съзнанието. Хората понякога съобщават, че изпитват дразнещи усещания като от токов удар или постоянен шум в ушите, или пък усещат неприятни миризми.
Много хипотиреоидни пациенти страдат от парестезии като бодежи, парене или мравучкане (усещане, което наподобява пълзенето на дребни насекоми по кожата). Синдромът на карпалния тунел е тясно свързан с хипотиреоидизма. Тенденцията за падания се споменава неведнъж в медицинската литература. В статиите за хипотиреоидизма в съвременните учебници продължават да се споменават неврологичните и психиатрични ефекти на заболяването, но възможната връзка между тези психиатрични или неврологични проблеми и хипотиреоидизма изобщо не се отчита.
Замайване и световъртеж се асоциират нееднократно с хипотиреоидизма в медицинските учебници още от доклада от 1888 г. на Лондонското клинично дружество. Обикновено се свързват с изтощени надбъбречни жлези, които се опитват да компенсират слабата функция на щитовидната жлеза.

Сърцето
Понякога първият симптом на хипотиреоидизъм, който даден човек може да забележи, е инфаркт. Хората и техните лекари не разпознават и други дискретни предупредителни знаци като суха кожа или умора. Вместо това приписват тези симптоми на остаряването или често не правят връзката с хипотиреоидизма. Инфарктите намалели с 90% в проучването на д-р Барнс спрямо групата със същите характеристики във Фреймингамското проучване.
Тъканите и органите, които се засягат най-напред от понижението на клетъчната енергия (по ред на засягане), са централната нервна система, следвана от сърцето и скелетната мускулатура, бъбреците и ендокринните тъкани.
Сърцето се влияе значително от хипотиреоидизма. Мускулът се инфилтрира с муцин, отслабва и губи способност да изпомпва кръвта ефикасно. Сърцето може да се уголеми; някои хора с това заболяване може да имат сърце с размер на волейболна топка. Медицинският термин е конгестивна сърдечна недостатъчност или КСН. Сърцето започва да "отказва", когато изтласкващата му способност се понижи. В момента над пет милиона американци страдат от КСН. 50% от тях умират до пет години след поставяне на диагнозата. Често се наблюдава корекция на КСН с нормализиране на размера на сърцето, изчистване на артериите и нормално изпомпване на кръвта от сърцето след няколко години на правилна терапия с екстракт от щитовидна жлеза.
При хипотиреоидизма пулсът и ударният обем са понижени, което води до понижение и на минутния обем (изтласкващата способност), често до 50% от нормалната стойност. Терминът микседем е въведен през 1918 г. Той предполага разширяване на лявата и дясната страна на сърцето, бавна, мудна сърдечна дейност с нормално кръвно налягане и понижение на Р и Т вълните на електрокардиограмата.
Когато се предпише заместителна терапия, сърцето се смалява все повече и повече с всяка следваща седмица. Смаляване на сърцето се наблюдава, след като се приемат дори само 15-20 мкг тироксин (Т4) в продължение на 3-4 седмици. Накрая сърцето може да възвърне нормалния си размер.
Нелекуваният с десетилетия хипотиреоидизъм води до периферна съдова болест.
Страда и електрическата система на сърцето (нервите). Тази слабост често се отразява в електрокардиограмата (ЕКГ). ЕКГ измерва електрическото напрежение на проводната система на сърцето. Ниското напрежение, произвеждано от отслабеното сърце, притежава почти диагностична стойност за хипотиреоидизъм.
Затрудненията с проводимостта възникват заради инфилтрацията с муцин на сърдечния мускул и натрупването на муцин около сложния му набор от нерви. Често срещани са сърцебиене, учестен или забавен пулс, преждевременни камерни съкращения, предсърдно мъждене и други нарушения на проводимостта.
Повечето хора, които не се отказват да търсят причината и накрая намират лекар, който да им предпише екстракт от щитовидна жлеза, забелязват, че пулсът им се нормализира.
Възможни са перикардни изливи (изливи на течност, която се събира около сърцето) поради повишена съдова пропускливост. Случаите на ангина пекторис (гръдна жаба - задушаваща болка в гърдите) сред правилно лекуваните пациенти са рядкост.

Белите дробове
Пневмонията е тревожен сигнал за понижен имунитет. Вече отбелязах увеличаването на случаите на емфизем и рак на белите дробове, съвпаднало с драстично понижение на смъртните случаи от инфекции. Тези проблеми се дължат до голяма степен на хроничните респираторни и синусни инфекции, които са толкова често срещани сред хипотиреоидните хора.
Понижената белодробна функция често се дължи на хипотиреоидизъм. Затрудненото дишане и гладът за въздух може да станат явни с влошаването на състоянието. Хипотиреоидизмът повишава склонността ни да развием астма.
Непоносимостите към вещества от околната среда и отключващите фактори около нас обикновено са непосредствената причина за пристъпите. Но страдащите от астма почти задължително имат ниска базална температура, податливи са на инфекции и имат семейна анамнеза, говореща за хипотиреоидизъм. Жените страдат от астма два пъти по-често от мъжете. Тяхната астма често е по-тежка и съществува по-голяма вероятност да доведе до смърт. Етническите малцинства и жените страдат по-често от астма и хипотиреоидизъм.