вторник, 21 юли 2020 г.

Основни положения от книгата на д-р Марк Стар „Хипотиреоидизъм тип 2: епидемията“

Тук се опитах да обобщя най-основното от книгата на д-р Марк Стар на тема хипотиреоидизъм тип 2.



Д-р Марк Стар е последовател на идеите на д-р Брода Барнс за диагностицирането и лечението на хипотиреоидизма. Д-р Барнс диагностицира и лекува хиляди пациенти по методите, които са били актуални в първата половина на ХХ век и приблизително до края на 60-те и началото на 70-те, т.е. на базата на симптомите, базалната температура и повишената стойност на холестерола, защото тогава все още не е имало възможност да се изследват нивата на самите хормони.

Д-р Стар създава термина хипотиреоидизъм тип 2 за назоваване на състоянието, описвано от д-р Барнс като понижен метаболизъм, а от д-р Лорънс Сонкин като хипометаболизъм – става въпрос за множеството симптоми, които иначе се свързват с хипотиреоидизма (и много други, които не се свързват с него в съвременната медицинска литература – подробен списък на проявите на заболяването можете да откриете в трите статии в блога, озаглавени Симптоми на хипотероидизъм, част І, ІІ и ІІІ, към които са дадени линкове по-долу), но хормоналните изследвания на пациентите не показват отклонения от нормите. За сметка на това базалната им температура е по-ниска от нормалната, а нивото на холестерола често е повишено. Базалната температура, измерена веднага след събуждане и с живачен или галиев термометър, който се държи 10 минути под мишницата, трябва да бъде 36,6 – 36,8 градуса, за да се смята, че няма хипотиреоидизъм. (Трябва да се има предвид, че при хронични възпаления температурата може да бъде повишена дори при хипотиреоидизъм.) Хипотиреоидизмът тип 2 вероятно се дължи на дисфункция на митохондриите, която често се предава от поколение на поколение в семействата. А причината днес да има все повече хора с такива оплаквания може би е, че в миналото много от тях са умирали от заразни болести като едра шарка, чума и туберкулоза, защото хипотиреоидизмът понижава имунната защита, а днес тези болести или се лекуват, или има ваксина за тях, затова хората с такива гени могат да се възпроизвеждат и да предават неблагоприятни гени на следващите поколения.

От друга страна, хипотиреоидизмът, който се получава заради недостатъчна функция на щитовидната жлеза и който личи в стойностите на лабораторните изследвания, е хипотиреоидизъм тип 1. Но и при двата типа симптомите са едни и същи и лечението би трябвало да бъде едно и също – с щитовидни хормони. А целта на лечението би трябвало да бъде елиминиране на симптомите, а не просто нормализиране на стойността на TSH, защото хормоналните изследвания често са ненадеждни и не отразяват реалното положение, особено на клетъчно ниво. Едно сравнително надеждно лабораторно изследване за следене на резултата от терапията е нивото на серумния холестерол – при хипотиреоидизма в повечето случаи то е повишено, а с правилната терапия се нормализира.

Лечението, което д-р Барнс е прилагал, е било изключително с екстракт от щитовидна жлеза (т.нар. натурален хормон), съдържащ левотироксин (Т4) и лиотиронин (Т3) в съотношение 4:1. Повечето пациенти, които е консултирал и лекувал, не са били с автоимунен тиреоидит на Хашимото, но за пациентите с Хашимото д-р Барнс препоръчвал синтетичните хормони в същото съотношение между Т4 и Т3 (4:1), защото според наблюденията му много от тях не понасяли екстракта или с течение на времето развивали непоносимост към него заради повишението на антителата към щитовидната тъкан, което екстрактът предизвиквал при тях. Наблюденията на д-р Стар от собствената му практика са същите. А причината за развитието на автоимунен процес, независимо дали става въпрос за тиреоидит на Хашимото, или друга автоимунна болест, според д-р Стар отново може да е пониженият метаболизъм, който се дължи на митохондриалната дисфункция, т.е. на хипотиреоидизъм тип 2, макар че може да има и други причини, например токсини в околната среда, непоносимост към глутен и др. На пациенти с тиреоидит на Хашимото д-р Стар предписва и йод в подходящата форма и доза, защото друга възможна причина за възникването на заболяването е дефицит на йод.

Книгата на д-р Стар можете да купите тук: Hypothyroidism Type 2: The Epidemic